|
|||||||||
Polędwiczka wieprzowa duszona z jabłkamiKrótki opis potrawySposób na smaczne daniePotrzebne składniki polędwiczka - 500 g tłuszcz - 30 g cebula - 80 g jabłko - 1 szt. m±ka - 2 łyżka(i) majeranek sól Przydatne akcesoriapatelniaEtapy przyrządzania1
Polędwicę wieprzow± opłukać, os±czyć, oprószyć sol± i m±k±
2
Obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
3
Przełożyć do rondla, wlać tłuszcz ze smażenia. Obsypać majerankiem, wlać kilka łyżek wody, dusić pod przykryciem aż do miękko¶ci.
4
Je¶li sos wyparuje, uzupełnić go wod±. Pod koniec duszenia włożyć obran± i pokrojona w kr±żki cebulę i obrane jabłka pozbawione gniazd. Jabłka pokroić na drobne cz±stki. Dusić razem. Gdy mięso jest miękkie doprawić sos do smaku, przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Oprószyć sos m±k± i zagotować. Polędwicę wyj±ć i pokroić w plastry.
Jak podawać?Podawać z ziemniakami, buraczkami, lub kiszon± kapust±, kiszonym ogórkiem Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |