Polędwiczka wieprzowa duszona z jabłkami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: konsta
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Polska
• Z wieprzowin±
Czas przygotowania:
30 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Sposób na smaczne danie

Potrzebne składniki

• polędwiczka - 500 g
• tłuszcz - 30 g
• cebula - 80 g
• jabłko - 1 szt.
• m±ka - 2 łyżka(i)
• majeranek
• sól

Przydatne akcesoria

patelnia

Etapy przyrządzania

1
Polędwicę wieprzow± opłukać, os±czyć, oprószyć sol± i m±k±
2
Obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
3
Przełożyć do rondla, wlać tłuszcz ze smażenia. Obsypać majerankiem, wlać kilka łyżek wody, dusić pod przykryciem aż do miękko¶ci.
4
Je¶li sos wyparuje, uzupełnić go wod±. Pod koniec duszenia włożyć obran± i pokrojona w kr±żki cebulę i obrane jabłka pozbawione gniazd. Jabłka pokroić na drobne cz±stki. Dusić razem. Gdy mięso jest miękkie doprawić sos do smaku, przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Oprószyć sos m±k± i zagotować. Polędwicę wyj±ć i pokroić w plastry.

Jak podawać?

Podawać z ziemniakami, buraczkami, lub kiszon± kapust±, kiszonym ogórkiem Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)