klopsiki

Aktualna ocena: 0
dodany przez: anka-22
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z wołowiną
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

smacznego

Potrzebne składniki

• wołowina

Etapy przyrządzania

1
Klopsiki są daniem bardzo lubianym przez dzieci, bo nie trzema gryźć mięsa, jest też daniem dietetycznym , gdyż mięso gotujemy a nie smażymy. Przygotowujemy podobnie jak na mielone kotlety – a więc musi być mielone mięso, może być wieprzowo-wołowe, cielęce a nawet indycze. Zmielone mięso łączymy z całym jajkiem (jedno jajko na ¼ kg mięsa), wymoczoną i odciśniętą bułeczką, posiekaną lub suszoną natką pietruszki, solimy, pieprzymy, można dosypać też szczyptę cynamonu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ręką i ukręcamy z niego małe kuleczki o średnicy nie większej niż 3 cm. Wrzucamy na gotujący się wywar z jarzyn – gotujemy nie dłużej niż 10 minut. Na podstawie wywaru można do klopsików zrobić sos: śmietanowy, musztardowy, chrzanowy… kto co lubi.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2018 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher