|
|||||||||
klopsikiKrótki opis potrawysmacznegoPotrzebne składniki wołowinaEtapy przyrządzania1
Klopsiki s± daniem bardzo lubianym przez dzieci,
bo nie trzema gryĽć mięsa,
jest też daniem dietetycznym ,
gdyż mięso gotujemy a nie smażymy.
Przygotowujemy podobnie jak na mielone kotlety
– a więc musi być mielone mięso,
może być wieprzowo-wołowe, cielęce a nawet indycze.
Zmielone mięso ł±czymy z całym jajkiem
(jedno jajko na ¼ kg mięsa),
wymoczon± i odci¶nięt± bułeczk±,
posiekan± lub suszon± natk± pietruszki,
solimy, pieprzymy,
można dosypać też szczyptę cynamonu.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ręk±
i ukręcamy z niego małe kuleczki
o ¶rednicy nie większej niż 3 cm.
Wrzucamy na gotuj±cy się wywar z jarzyn
– gotujemy nie dłużej niż 10 minut.
Na podstawie wywaru można do klopsików
zrobić sos: ¶mietanowy, musztardowy, chrzanowy… kto co lubi.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |