Żurek wegetariański

Aktualna ocena: 0
dodany przez: meredith
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Polska
• Wielkanoc
• Zupy
Czas przygotowania:
45 minut
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Lekki i smaczny żurek w wersji wege

Potrzebne składniki

• żurek (zakwas) - 0,75 l
• woda - 2 l
• kiełbaski sojowe wędzone (polsoja) - 4 szt.
• grzyby suszone - 5-6 szt.
• cebula - 1 szt.
• czosnek - 2-3
• starty chrzan - 1 łyżka(i)
• majeranek - 1 łyżeczka(i)
• li¶ć laurowy - 2 szt.
• ziele angielskie - 3 szt.
• olej - 3-4 łyżka(i)
• sól wędzona - 1 łyżeczka(i)
• sól i pieprz - do smaku szczypta(y)

Etapy przyrządzania

1
Wlać wodę do garnka, dodać pokrojony czosnek, grzyby, li¶cie laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
2
Na rozgrzany olej wrzucić pokrojon± drobno cebulę, pokrojone kiełbaski sojowe i smażyć aż cebula będzie miała złoty kolor, a kiełbaski będ± dobrze zarumienione.
3
Cebulę i kiełbaski sojowe dodać do gotuj±cej się wody, a następnie wlać żurek (zakwas).
4
Gdy cało¶ć się zagotuje, dodać sól wędzon±, chrzan, roztarty w dłoniach majeranek i doprawić sol± i pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
5
Żurek można podawać z tofu, jajkiem lub ze ¶mietan±.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: meredith
meredith
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (6)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)