Zupa wielkanocna (¦więconka)

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Wielkanoc
• Zupy
Czas przygotowania:
2 godziny
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Zupa z duż± ilo¶ci± chrzanu i tego co znalazło się w koszyku podczas ¶więcenia. Dobrze smakuje tylko w ¦więta Wielkanocne.

Potrzebne składniki

• Chrzan ¶wieży - 1 kg
• Bulion drobiowy - 1/2 l
• Kiełbasa, boczek, szynka i wszelka wędlina znajduj±ca się w koszyku
• Serwatka b±dĽ barszcz biały kiszony - 1 l
• Jajka ugotowane - 6 szt.
• Sól, pieprz, kwasek cytrynowy - do smaku

Etapy przyrządzania

1
Chrzan obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wod± i zagotować dwukrotnie, następnie odcedzić.
2
Na zupę będziemy potrzebować do¶ć duży garnek. Wrzucamy do niego odcedzony chrzan, zalewamy wod± tak aby przykryła warzywo, dodajemy rosół i gotujemy wrzucaj±c pokrojon± w kostkę kiełbasę, boczek, szynkę i co tam jeszcze mieli¶cie w koszyku. Gotujemy ok 30 min. sprawdzaj±cy czy chrzan jest już miękki. Na koniec wlewamy serwatkę b±dĽ barszcz, dodajemy pokrojone w cz±stki jajka. Przyprawiamy sol± i pieprzem. Zupa ma mieć nieco kwaskowaty smak dlatego je¶li nie mamy serwatki, warto dodać nieco kwasku cytrynowego.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (1)

Ser biały suszony
Bez białego sera podsuszanego na piecu to nie ¶więconka :)
autor: Anonim dodany dnia 2014-11-21 09:30:10
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)