|
|||||||||
Zupa wielkanocna (¦więconka)Krótki opis potrawyZupa z duż± ilo¶ci± chrzanu i tego co znalazło się w koszyku podczas ¶więcenia. Dobrze smakuje tylko w ¦więta Wielkanocne.Potrzebne składniki Chrzan ¶wieży - 1 kg Bulion drobiowy - 1/2 l Kiełbasa, boczek, szynka i wszelka wędlina znajduj±ca się w koszyku Serwatka b±dĽ barszcz biały kiszony - 1 l Jajka ugotowane - 6 szt. Sól, pieprz, kwasek cytrynowy - do smaku Etapy przyrządzania1
Chrzan obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wod± i zagotować dwukrotnie, następnie odcedzić.
2
Na zupę będziemy potrzebować do¶ć duży garnek. Wrzucamy do niego odcedzony chrzan, zalewamy wod± tak aby przykryła warzywo, dodajemy rosół i gotujemy wrzucaj±c pokrojon± w kostkę kiełbasę, boczek, szynkę i co tam jeszcze mieli¶cie w koszyku. Gotujemy ok 30 min. sprawdzaj±cy czy chrzan jest już miękki. Na koniec wlewamy serwatkę b±dĽ barszcz, dodajemy pokrojone w cz±stki jajka. Przyprawiamy sol± i pieprzem. Zupa ma mieć nieco kwaskowaty smak dlatego je¶li nie mamy serwatki, warto dodać nieco kwasku cytrynowego.
Wasze komentarze (1)Dodaj komentarz Powrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
Bez białego sera podsuszanego na piecu to nie ¶więconka :)
autor: Anonim dodany dnia 2014-11-21 09:30:10