|
|||||||||
Ciasto z jabłkamiKrótki opis potrawyPyszne ciasto z jabłkami z rewelacyjn± orzechow± posypk±.Potrzebne składniki M±ka pszenna - 100 g Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(i) Sól - 1 szczypta(y) Masło miękkie - 56 g Cukier - ok. 100 g Jajko duże - 1 szt. Ekstrakt z wanilii (ewentualnie olejek waniliowy) - 1/4 łyżeczka(i) Mleko - 80 ml Jabłka duże - 2 szt. Etapy przyrządzania1
Przygotowujemy posypkę.
65 g m±ki pszennej mieszamy z płask± łyżeczk± cynamonu, 50 g zimnego masła, 50 g br±zowego cukru, 20g drobno posiekanych orzechów. Wszystko ł±czymy za pomoc± miksera lub dłoni. Kruszonka ma mieć sypk± postać.
2
Do naczynia przesiewamy m±kę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól.
3
W osobnym naczyniu ucieramy masło na puszyst± masę. Dodajemy cukier a następnie wbijamy jajko, wlewamy wanilię i miksujemy. Do masy dodajemy naprzemiennie m±kę i mleko. Mieszamy aż składniki ładnie się poł±cz±.
4
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułk± tart± blachy o wymiarach 28/24 cm lub nawet mniejsz± (wtedy ciasto będzie wyższe). Lekko posypujemy bułk± tart±.
Jabłka obieramy i kroimy w piórka, układamy na cie¶cie. Wierzch posypujemy wcze¶niej przygotowan± posypk±.
Pieczemy 45-50 min. w 170 st. C.
UwagiPrzepis ze strony joyofbaking.com Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |