Bakłażany zapiekane

Aktualna ocena: 0
dodany przez: gazela
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Przystawki
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pyszne z białym winem

Potrzebne składniki

• bakłażany - 4 szt.
• pomidory - 3 duże szt.
• cebule - 2 szt.
• papryka (czerwona lub żółta) - 1 szt.
• czosnek - 6
• bulion - 1/2 szkl.
• oliwa z oliwek - 2 łyżka(i)
• parmezan lub mozzarella - starty
• ciemne oliwki - kilka szt.
• natka pietruszki - 1/2 pęczka
• oregano
• świeżo zmielony pieprz
• sól

Etapy przyrządzania

1
Dobrze umyć bakłażany, obrać ja ze skórki, przekroić wzdłuż na połowę. Lekko posolić, odłożyć na kilkanaście minut w chłodne miejsce. Drobno posiekać cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić je w średniej grubości plastry. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić miąższ w paseczki. Przygotowane bakłażany umieścić w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu ułożyć podsmażaną cebulką z czosnkiem, pomidory i paprykę. Lekko posolić, posypać pieprzem i oregano. Zalać bulionem, obficie posypać tartym żółtym serem. Danie udekorować oliwkami i natką pietruszki. Baklażany zapiekać przez 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: gazela
gazela
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (28)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher