Śliwki pod skorupką z ciasta

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Deser z pysznymi śliwkami z cynamonem i migdałami.

Potrzebne składniki

• Masło - 100 g
• Cukier - 100 g
• Jajko - 1 szt.
• Mąka pszenna - 180 g
• Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczka(i)
• Śliwki - ok. 1 kg
• Cynamon - 1 łyżka(i)
• Migdały zmielone - 1/2 szkl.

Przydatne akcesoria

Naczynie do zapiekania

Etapy przyrządzania

1
Śliwki wydrylować, przekroić na pół i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać łyżką cukru, cynamonu i zmielonymi migdałami, wymieszać.
2
Do miski wsypujemy mąkę, masło, jajko i resztę składników. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 20 min. aby ciasto stwardniało. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy starając się uzyskać kształt naczynia w jakim zapiekamy. Najlepiej użyć do tego folii spożywczej, dzięki której ciasto nie będzie się kleiło do wałka i łatwiej będzie nam je przenieść na owoce. Ciastem przykrywamy śliwki, wierzch smarujemy odrobiną mleka i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170 st. na 30 minut.

Jak podawać?

Na ciepło z lodami.

Uwagi

Przepis zaczerpnięty z bloga White Plate. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher