Skrzydełka z solą i pieprzem

Aktualna ocena: 5.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Z drobiem
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Kolejny pomysł na skrzydełka. Tym razem z solą morską i ziarenkami pieprzu. Bardzo dobre, aczkolwiek pieprz jest mocno wyczuwalny i nie każdemu może smakować. Przepis Nigelli Lawson.

Potrzebne składniki

• Skrzydełka z kurczaka - 1 kg
• Sól morska - 2 łyżka(i)
• Pieprz kolorowy w ziarenkach - 2 łyżka(i)
• Sok z cytryny - 2 łyżka(i)
• Czosnek - 4
• Oliwa - 60 ml

Etapy przyrządzania

1
Skrzydełka oczyścić i osuszyć. Do moździerza wrzucamy wszystkie przyprawy, obrany czosnek i rozcieramy na pastę. Dodajemy sok z cytryny i oliwę. Mieszankę wlewamy do foliowego worka, wrzucamy skrzydełka i mieszamy. Odkładamy do lodówki na co najmniej 2h. Zamarynowane skrzydła wyjmujemy z woreczka i układamy na blaszce wyłożonej folia aluminiową. Pieczemy 50-60 minut w 220 st.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher