|
|||||||||
Chlebki NAANKrótki opis potrawyIndyjskie chlebki naan do dań mięsnych, niekoniecznie indyjskich.Potrzebne składniki Drożdże - 1 łyżeczka(i) Woda (ciepła) - 150 ml Cukier - 1 łyżeczka(i) M±ka - 20 dag Masło sklarowane - 1 łyżka(i) Sól - 1 łyżeczka(i) Mak do posypania Przydatne akcesoriaStolnica, blachaEtapy przyrządzania1
Drożdże rozmieszać z cukrem i wod±, aż się rozpuszcz±. Miksturę odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce.
Do dużej miski wsypujemy m±kę, robimy wgłębienie i wlewamy masło, drożdże. Dodoajemy sól. Ciasto dobrze wyrabiamy, w miarę potrzeby dolewamy ciepł± wodę, lub dosypujemy m±kę. Po ok 10 min. ciasto wykładamy na stolnicę, krótko zagniatamy podsypuj±c m±k±. Odstawiamy na 20 nim. w ciepłe miejsce. Ja jednak nigdy nie odstawiam, a placki formuję od razu.
Same placki robi się bardzo łatwo. Odrywamy małe cz±stki ciasta i w dłoniach formujemy chlebki mniej więcej o ¶rednicy 10 cm i ok. grubo¶ci 1 cm.
Przygotowane placki układamy na natłuszczonej blasze, albo papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok 10 min. Piekarnik musi byc wcze¶niej nagrzany do 200 st. piec nalezy na termoobiegu. Chlebki podczas pieczenia można przewracać, ale przyznam, że ja nigdy tego nie robię a i tak wychodz± super. Upieczone natłuszczamy masłem i posypujemy makiem (nie jest to konieczno¶ci±).
Jak podawać?Podawać od razu, a je¶li przygotujemy wcze¶niej przechowujemy zawinięte w folię alu, w ciepłym miejscu. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |