Chlebki NAAN

Aktualna ocena: 4.00 Oceniły 2 osoby
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Indie
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Koszt:
5 PLN
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Indyjskie chlebki naan do dań mięsnych, niekoniecznie indyjskich.

Potrzebne składniki

• Drożdże - 1 łyżeczka(i)
• Woda (ciepła) - 150 ml
• Cukier - 1 łyżeczka(i)
• Mąka - 20 dag
• Masło sklarowane - 1 łyżka(i)
• Sól - 1 łyżeczka(i)
• Mak do posypania

Przydatne akcesoria

Stolnica, blacha

Etapy przyrządzania

1
Drożdże rozmieszać z cukrem i wodą, aż się rozpuszczą. Miksturę odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypujemy mąkę, robimy wgłębienie i wlewamy masło, drożdże. Dodoajemy sól. Ciasto dobrze wyrabiamy, w miarę potrzeby dolewamy ciepłą wodę, lub dosypujemy mąkę. Po ok 10 min. ciasto wykładamy na stolnicę, krótko zagniatamy podsypując mąką. Odstawiamy na 20 nim. w ciepłe miejsce. Ja jednak nigdy nie odstawiam, a placki formuję od razu. Same placki robi się bardzo łatwo. Odrywamy małe cząstki ciasta i w dłoniach formujemy chlebki mniej więcej o średnicy 10 cm i ok. grubości 1 cm. Przygotowane placki układamy na natłuszczonej blasze, albo papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok 10 min. Piekarnik musi byc wcześniej nagrzany do 200 st. piec nalezy na termoobiegu. Chlebki podczas pieczenia można przewracać, ale przyznam, że ja nigdy tego nie robię a i tak wychodzą super. Upieczone natłuszczamy masłem i posypujemy makiem (nie jest to koniecznością).

Jak podawać?

Podawać od razu, a jeśli przygotujemy wcześniej przechowujemy zawinięte w folię alu, w ciepłym miejscu. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher