|
|||||||||
Kluski szagówkiKrótki opis potrawywielkopolski przysmak, pychaPotrzebne składniki ziemniaki - 1 kg m±ka - 2/3 szkl. maka ziemniaczana - 2 łyżka(i) jajo - 1 szt. sól - szczypta(y) Etapy przyrządzania1
Ziemniaki obieramy ze skórki, zcieramy na tarce lub używaj±c malaksera - lub przepuszczaj±c przez maszynkę do mięsa. Ł±czymy z jajkiem, m±k± pszenn± i ziemniaczan±, posolić. Zagniatamy ciasto i formujemy wałeczki o ¶rednicy 2 cm. Kroimy sko¶nie na kawałki długo¶ci 3- 4 centymetry a następnie wrzucamy do wrz±cej osolonej wody. Jak kluski wypłyn± na powierzchnię wyjmujemy sitkiem lub cedzakiem, ods±czamy. Najlepiej podawać polane masłem i zrumienion± tart± bułk± lub jako dodatek do pieczeni.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |