Kluski szagówki

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Michał Ska
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Polska
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

wielkopolski przysmak, pycha

Potrzebne składniki

• ziemniaki - 1 kg
• m±ka - 2/3 szkl.
• maka ziemniaczana - 2 łyżka(i)
• jajo - 1 szt.
• sól - szczypta(y)

Etapy przyrządzania

1
Ziemniaki obieramy ze skórki, zcieramy na tarce lub używaj±c malaksera - lub przepuszczaj±c przez maszynkę do mięsa. Ł±czymy z jajkiem, m±k± pszenn± i ziemniaczan±, posolić. Zagniatamy ciasto i formujemy wałeczki o ¶rednicy 2 cm. Kroimy sko¶nie na kawałki długo¶ci 3- 4 centymetry a następnie wrzucamy do wrz±cej osolonej wody. Jak kluski wypłyn± na powierzchnię wyjmujemy sitkiem lub cedzakiem, ods±czamy. Najlepiej podawać polane masłem i zrumienion± tart± bułk± lub jako dodatek do pieczeni. Smacznego!
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Michał Ska
Michał Ska
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (192)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)