Makowa strucla

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Ania K.
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
• Wigilia
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Bardzo dobre

Potrzebne składniki

• m±ka - 50 dag
• mleko - 150 ml
• drożdże - 4 dag
• cukier - 15 dag
• masło - 4 łyżka(i)
• jajko
• żółtka - 2 szt.
• lukier

Etapy przyrządzania

1
Z mleka, drożdży i łyżeczki cukru przygotować rozczyn,wyro¶nięty dodać do m±ki razem z jajkiem,żółtkami utartymi z cukrem i rozpuszczonym masłem, wyrobić, odstawić.Wyro¶nięte ciasto rozwałkować na prostok±tny placek gr. 1/2 cm, je¶li przykleja się do stolnicy, można podsypać odrobin± m±ki. Ciasto równomiernie posmarować mas± makow±, pozostawiaj±c nie posmarowany brzeg o szer. 1,5-2 cm.zwin±ć do¶ć ¶cisło.Struclę przełożyć do formy keksowej, odstawić do wyro¶nięcia, piec godzinę w 200 st. Celsjusza , przestudzić , polukrować, posypać rodzynkami i skórk±.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)