|
|||||||||
Makowa struclaKrótki opis potrawyBardzo dobrePotrzebne składniki m±ka - 50 dag mleko - 150 ml drożdże - 4 dag cukier - 15 dag masło - 4 łyżka(i) jajko żółtka - 2 szt. lukier Etapy przyrządzania1
Z mleka, drożdży i łyżeczki cukru przygotować rozczyn,wyro¶nięty dodać do m±ki razem z jajkiem,żółtkami utartymi z cukrem i rozpuszczonym masłem, wyrobić, odstawić.Wyro¶nięte ciasto rozwałkować na prostok±tny placek gr. 1/2 cm, je¶li przykleja się do stolnicy, można podsypać odrobin± m±ki. Ciasto równomiernie posmarować mas± makow±, pozostawiaj±c nie posmarowany brzeg o szer. 1,5-2 cm.zwin±ć do¶ć ¶cisło.Struclę przełożyć do formy keksowej, odstawić do wyro¶nięcia, piec godzinę w 200 st. Celsjusza , przestudzić , polukrować, posypać rodzynkami i skórk±.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |