Piernik Świąteczny

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Ania K.
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
• Wigilia
Czas przygotowania:
90 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Święta bez pachnącego piernika? Niemożliwe! To łatwe i pyszne ciasto od lat zajmuje czołowe miejsce pośród ciast bożonarodzeniowych. Smacznego!

Potrzebne składniki

• jajka - 2 szt.
• cukier - 1 szkl.
• miód - 1/2 szkl.
• masło - 1/2 kostka(i)
• kakao - 1.5 łyżka(i)
• mąka - 1/2 kg
• przyprawa do piernika - 1,5 łyżeczka(i)
• soda oczyszczona - 1,5 łyżeczka(i)
• kwaśna śmietana - 1/2 szkl.
• bakalie
• polewa kakaowa
• kokos do posypania

Etapy przyrządzania

1
Jajka utrzeć z cukrem i masłem.Dodać miód i kakao.Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i z sodą oczyszczoną.Dosypywać porcjami do utartej masy. Na końcu dodać kwaśną śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać.Dodać bakalie. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy keksowej o wymiarach 11 na 40 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temp. 170 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu polać polewą i posypać wiórkami.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher