Ciasto na pizze

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Agnieszka19891
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Włochy
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Proste

Potrzebne składniki

• mąka - 50 dag
• sól - 1 łyżeczka(i)
• ciepła woda - 0,25 l
• drożdże - 3 dag
• cukier - szczypta(y)
• oliwa - 100 ml

Etapy przyrządzania

1
Mąkę przesiać z sola do miski, w środku zrobić dłonią wgłębienie. 150ml wymieszać z pokruszonymi drożdżami i cukrem, odstawić na 5min. Rozpuszczone drożdże i oliwę wlać we wgłębienie w mace, wymieszać, dodać po łyżce resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przełożyć je na oproszona maka stolnice, wyrabiać 10min. Z ciasto uformować kule, przykryć, odstawić w cieple miejsce na godzinę. Podzielić na 2 polowy, spłaszczyć dłonią na placki. Placki ciasta grubości 0,5cm przełożyć do blachy, docisnąć dłonią brzegi. Po obłożeniu piec na złoto ok. 15minut (250stopni)
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher