sos porowy

Aktualna ocena: 5.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: asia_bejbsu
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Sosy
• Wegetariańskie
Czas przygotowania:
30 minut
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

przepyszny sos do placków ziemniaczanych bądź do makaronów lub kaszy gryczanej ;)

Potrzebne składniki

• por - 2 szt.
• śmietana 18% - 400 ml
• natka pietruszki - 1
• sól, pieprz - 2 szczypta(y)
• kostka rosołowa - 1 szt.

Etapy przyrządzania

1
Pory kroimy wzdłuż na pół, a potem w półkola. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Gdy por straci większość objętości i się zeszkli dodajemy całą śmietanę i mieszamy. Gdy sos jest zbyt gęsty dodajemy przegotowanej wody do rozrzedzenia. Dodajemy kostkę rosołową i przyprawy. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i podajemy ;) Smacznego ;)

Jak podawać?

zaraz po przyrządzeniu

Uwagi

do sosu również przy końcu gotowania można dodać garść startego żółtego sera wtedy uzyskamy jeszcze lepszy smak ;) Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (1)

lepszy bez glutaminianu sodu...
sosik super, tylko poco dodawać glutaminian sodu w kostce? lepszy jest bez kostki! Pozdrawiam.
autor: Anonim dodany dnia 2012-01-28 19:33:27

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher