Makowiec w krucho-drożdżowym cieście

Aktualna ocena: 0
dodany przez: trini6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

ciasto

Potrzebne składniki

• mąka - 250 g
• maslo - 100 dag
• cukier - 50 dag
• cukier waniliowy
• śmietana - 3/4 szkl.
• żółtka - 3 szt.
• drożdże - 30 dag
• sól
• tłuszcz do formy
• białko
• mała porcja masy makowej z puszki

Etapy przyrządzania

1
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, a gdy się rozpuszczą połączyć z żółtkami oraz śmietaną. Razem z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym dodać do mąki. Zagnieść ciasto
2
Rozwałkować ciasto na prostokąt
3
Przykryć masą makową
4
Zawinąć ciasto jak roladę
5
Włożyć do wysmarowanej masłem formy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
6
Posmarować roztrzepanym białkiem. Piec 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: trini6
trini6
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (292)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher