Chałka drożdżowa

Aktualna ocena: 0
dodany przez: robaczek
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
40 minut
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Ok

Potrzebne składniki

• drożdże - 5 dag
• jajka - 2 szt.
• mąka - 50 dag
• mleko - 250 ml
• cukier - 1,5 łyżka(i)
• jabłko - 1 szt.
• mieszanka studencka - 15 dag
• morele suszone - 5 dag
• cynamon - 1/2 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Wymieszaj drożdże z odrobiną cukru, wody i mąki i odstaw do wyrośnięcia. Roztrzep 2 jajka z 1,5 łyżki cukru, dodaj 50 dag mąki, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko oraz roztopione 1,5 łyżki Kasi. Dokładnie wyrób ciasto, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Rozwałkować na paski, połączyć końcówki i zapleść warkocz.Ułożyć ciasto na natłuszczonej formie i odstawić w ciepłe miejsce. Jabłko umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z cynamonem, mieszanką studencką i pokrojonymi suszonymi morelami. Taką mieszanką udekorować chałkę. Można jabłka i mieszankę lekko powciskać w ciasto, aby nie pospadało. Ciasto na koniec posmarować roztrzepanym żółtkiem.Piec ciasto 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: robaczek
robaczek
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (40)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher