kopytka

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Michał Ska
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Polska
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

smaczne

Potrzebne składniki

• ziemniaki - 1,25 kg
• maka - 2 szkl.
• jaja - 2 szt.
• sól

Etapy przyrządzania

1
Obieramy ziemniaki gotujemy w solonej wodzie, odcedzamy przeciskamy przez maszynkę i przekładamy na posypaną mąką stolnice. (ziemniaki muszą być zimne). Robimy dołek wbijamy jajka , dodajemy 2/3 szklanki mąki szybko zagniatamy i dzielimy na 6 porcji, z każdej lepimy wałeczek o średnicy około 1,5 cm, kroimy na ukośne kluski i wrzucamy partiami do osolonej wody. Gotujemy mieszając, aż woda ponownie zawrze. Przestajemy mieszać i gotować 2 minuty, na małym ogniu, licząc od chwili aż kopytka wypłyną na powierzchnię wody. Podajemy polane masłem albo skwarkami, można je też obsmażyć. Są wspaniałym dodatkiem do pieczeni. Smacznego!
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Michał Ska
Michał Ska
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (192)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher