BAKŁAŻANY ZAPIEKANE Z WARZYWAMI

Aktualna ocena: 0
dodany przez: robaczek
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Wegetariańskie
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pycha

Potrzebne składniki

• bakłażany - 4 szt.
• pomidory - 1/2 kg
• cebula - 350 g
• czosnek - 5
• czerwona paryka - 1 szt.
• koncentrat pomidorowy - 1 łyżka(i)
• oliwa - 4 łyżka(i)
• natka - 1/2 pęczka
• świeży tymianek, majeranek, sól i pieprz

Etapy przyrządzania

1
Bakłażany opłukać. Odciąć ogonki (nie wyrzucać). Każde warzywo naciąć wzdłuż, robiąc 2 centymetrowej głębokości bruzdę. Posmarować oliwą. Ułożyć na blaszce nacięciem do dołu. Piec 30 minut w 180 stopniach. Lekko wystudzić. Pomidory sparzyć, obrać.Drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Następnie dodać pomidory. Chwile smażyć. Dodać koncentrat i posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę umyć, wytrzeć, przekroić. Usunąć gniazdo nasienne. ułożyć na blasze piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąc. Przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić na 10 minut, po czym obrać ze skórki i pokroić w paski. Bakłażany w środku posolić i popieprzyć. W szczelinę włożyć część farszu. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Obłożyć papryką i resztą farszu. Piec w piekarniku 45 minut w 180 stopniach. Posypać majerankiem i tymiankiem.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: robaczek
robaczek
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (40)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher