Babka czekoladawa łaciata

Aktualna ocena: 5.00 Oceniły 2 osoby
dodany przez: Michał Ska
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Bardzo dobra

Potrzebne składniki

• mąka - 0.5 kg
• cukier - 35 dag
• masło - 25 dag
• jaja - 4 szt.
• mleko lub śmietana - 1 mała szkl.
• kakao - 3 łyżka(i)
• proszek do pieczenia - 1 op.
• cukier waniliowy - 1 op.
• cukier puder do posypania lub czekolada do polania

Etapy przyrządzania

1
Masło ucieramy do białości; dodajemy większą część cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i, jako ostatni składnik, pianę z białek. Rozdzielamy ciasto na połowę, przy czym jedną część mieszamy z kakao i resztą cukru. Nakładamy ciasto do natłuszczonej formy: najpierw warstwę jasną, a na wierzch warstwę z kakao. Pieczemy 60-90 min. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową (gdy przestygnie).
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Michał Ska
Michał Ska
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (192)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher