Kutia

Aktualna ocena: 0
dodany przez: trini6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Wigilia
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

na wigilię

Potrzebne składniki

• margaryna - 10 dag
• mak - 1/2 kg
• pszenica - 1/2 kg
• miód - 500 ml
• duża garść rodzynek i orzechów
• przesmażona skórka z pomarańczy
• owoce kandyzowane

Etapy przyrządzania

1
Mak zalać w garnku wrzątkiem (można też mlekiem), zagotować i odstawić na 12 godzin. Potem odcedzić na sicie i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Pszenicę namoczyć w wodzie (ok 4 godzin) i ugotować do miękkości. Odcedzić, przelać zimną wodą. Miód rozpuścić z odrobiną wody, dodać mak, sparzone rodzynki, orzechy oraz skórkę z pomarańczy i owoce kandyzowane, wymieszać. Dodać rozpuszczoną margarynę i pszenicę, wymieszać.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: trini6
trini6
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (292)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher