|
Żywno¶ć
Do znalezienia w lesie
-owoce lub kwiaty bzu czarnego, kwiatostany w cało¶ci smażyć w panierce, owoce jako dżem.
korzeń cykorii podróżnik przysmażony na ma¶le.
-li¶cie cykorii - sałatka.
-jasnota biała - sałatka, do zup, do smażenia, jak szpinak.
-komosa biała, strzałkowata - jak szpinak.
-pięciornik gęsi - zupa, jak szpinak.
-pokrzywa - młode listki - zupa, sałatka, jak szpinak (przestaje parzyć po zanurzeniu we wrz±tku).
-wewnętrzna kora brzozy, osiki, wierzby, ¶wierka i jodły nadaje się do jedzenia nawet na surowo albo jako spaghetti. Można też j± sproszkować i używać jak m±kę.
-wszystkie trawy morskie s± jadalne. Nadaj± się do sałatek i zup o korzennym zapachu. Maj± dużo jodu i witaminy C.
-w korze brzóz i klonów należy wyżłobić rowek głęboki na centymetr, a długi na 30 i na dole przymocować kubek. Po jednym - kilku dniach zbierze się sok, który po wygotowaniu jest bardzo słodki. (Rany się zabliĽni±, je¶li się zrobi nie więcej niż jedn±).
-korzeń cykorii albo mniszka lekarskiego, suszony, przypalony na patelni i zmielony wytwarza dobr± kawę.
mniszek lekarski na sałatkę jest nieco gorzki, ale traci gorycz, gdy się go zagotuje, odwar wyleje i ponownie zagotuje.
-wszystkie orzechy s± jadalne (maj± je ¶wierki, buki, dęby, kasztany) Trzeba je przed jedzeniem uprażyć w ogniu. Żołędzie trzeba najpierw dwie godziny gotować, wodę wylać, a następnie przez 3 dni moczyć w zimnej wodzi, któr± często zmieniać. Następnie suszy się je i mieli. Dawniej w latach klęski wypiekano z takiej m±ki chleb. Kasztany po obraniu ugotować i utłuc jak ziemniaki.
-paproć - korzenie upala się i obdziera ze skóry, młode pędy gotuje lub dusi jak szparagi.
-lilia, lilia wodna - ich bulwy s± jadalne na surowo i po przegotowaniu.
|
|
Zaloguj się
Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce, a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
|