Porady

Posortuj według: popularności  daty dodania  ocen  alfabetycznie

Czyszczenie blach do pieczenia z rdzy

dodany przez: paula26013 Jeżeli blaszki do pieczenia ciast zardzewiały, trzeba je posypać solą kuchenną (najlepiej grubą), a po 15 minutach przetrzeć dokładnie skórką od słoniny. Następnie myjemy blaszki i dokladnie suszymy. Aby uniknąć rdzewienia blach i foremek do ciast, przed schowaniem ich można je natłuścic np. olejem. więcej więcej

Czyszczenie emaliowanych zlewozmywaków

dodany przez: paula26013 Emaliowane zlewozmywaki lub wanny można przecierać wyciśniętym wnętrzem cytryny (do tego celu warto użyć skórki z cytryny zanim ją wyrzucimy). W ten sposób pozbędziemy się rdzy a emalia stanie się błyszcząca więcej więcej

Czyszczenie miedzianych garnków

dodany przez: paula26013 Miedziane garnki przeciera się wyciśniętym plasterkiem cytryny i grubą solą kuchenną więcej więcej

Świeży chleb po zamrożeniu

dodany przez: paula26013 Aby zachować świeżość chleba podczas rozmnażania należy go skropić wodą lub wodą z mlekiem przed włożeniem do piekarnika więcej więcej

Usuwanie plam z wina

dodany przez: paula26013 Plamy z wina białego zmywamy ciepłym spirytusem. Plamy z wina czerwonego spłukujemy winem białym lub posypujemy solą, a następnie przecieramy wódką. Potem przecieramy ciepłą wodą z dodatkiem proszku. Można też użyć kwaśnego mleka do zaprania plamy. więcej więcej

Powidła czy marmolada?

dodany przez: paula26013 Jaka jest różnica między powidłami a marmoladą? Do powideł nie dodajemy cukru lub dodajemy go niewiele, to że powidła są gęste zawdzięczmy długiemu gotowaniu. Natomiast w marmoladzie ilość cukru nie powinna być mniejsza niż 1/2 masy gotowego wyrobu. Marmolada szybciej gęstnieje i jest smaczniejsza jeżeli gotujemy jednorazowo małe ilości. więcej więcej

Koperek solony

dodany przez: paula26013 0,5 kg liści kopru, 10-15 dag soli Koper przygotowujemy jak do koperku w solance. Następnie układamy go w wygotowanym słoiku przesypując każdą warstwę solą i dokładnie ubijając.Słoik dokładnie zamykamy. Taki koperek stosuje się do posypywania potraw jak świeży. więcej więcej
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher