Roladki z niebiańskim nadzieniem

Aktualna ocena: 0
dodany przez: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Znakomity pomysł na podwieczorek z biszkoptowymi roladkami

Potrzebne składniki

• 6 jajek
• 1/2 szklanki cukru
• 1/2 szklanki mąki pszennej
• 1 łyzeczka proszku do pieczenia
• Masa:
• 1/2 l mleka
• 2 budynie śmietankowe
• 1 galaretka cytrynowa
• 25 dag margaryny Palma
• 1/2 szklanki cukru
• Ponadto:
• dżem truskawkowy
• 2 galaretki cytrynowe

Etapy przyrządzania

1
Ubijamy białka i dodajemy do nich cukieri caly czas ubijamy.Dodajemy żółtka, nadal ubijamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Mieszamy i przekladamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 na 36 cm. Wkładamy forme do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 °C. Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt wyciagamy i scinamy 1/3 ciasta. Kolejno górną cześć tego ściętego ciasta smarujemy dżemem truskawkowym i zwijamy w roladę (po krótszym boku). Studzimy. Pozostałe 2/3 biszkoptu wkladamy do formy. Około szklanki mleka zostawiamy i rozpuszczamy w nim budynie śmietankowe. Pozostałe mleko zagotowujemy i do gotującego się mleka wlewamy rozmieszane budynie. Moment gotujemy. Zdejmujemy z ognia i do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę cytrynową w proszku. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i dalej ucierając dodawajemy porcjami ostudzony budyń. Powstałą masę wlewamy na biszkopt. Zwiniętą wcześniej roladę kroimy na plasterki i ukladamy je na masie. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. Tężejącą galaretką zalewamy masę z roladkami. Chlodzimy w lodówce.
2
Wyrobić ciasto z mąki, cukru, margaryny, miodu i sody. Podzielić na dwie części i upiec 2 osobne placki na blaszkach o wymiarach 25 na 36 cm i piec około 15 minut w temperaturze 160 °C. Pozostawic do wystygnięcia. Białka ubijamy z cukrem.Dodajemy stopniowo żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem, wszytsko delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamay na blachę i pieczemy ok 30min. w 170 st. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance mleka.Resztę mleka zagotować, a gdy zacznie sie gotowac wlewamy rozmieszane w mleku mąki. Zdejmujemy masę z ognia dodajemy margarynę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciepłym budyniem przekładamy placki. Na kruche ciasto kładziemy połowę ciepłej masy, następnie przykrywamy biszkoptem, wykładamy resztę masy i przykryć kruchym ciastem, lekko docisnąć. Wierzch ciasta udekorować polewą czekoladową.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher