Spaghetti alla bolognese

Aktualna ocena: 5.00 Oceniły 2 osoby
dodany przez: Mike_THE_GR8
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Włochy
• Z drobiem
• Z makaronem
• Z wieprzowiną
• Z wołowiną
Czas przygotowania:
1 godzina
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Czasochłonny przepis, ale smak wynagrodzi oczekiwanie.

Potrzebne składniki

• Mięso mielone (drobiowe/wołowo-wieprzowe)) - 0,5 kg
• Pomidory - 4-5 szt. lub 1 puszk
• Makaron spaghetti - 1 op.
• Cebule - 2-3 szt.
• Czosnek - 1
• Koncentrat pomidorowy - 1 puszka(i)
• Ser parmezan - utarty - 10
• Oregano
• Bazylia
• Rozmaryn
• Oliwa z oliwek
• Kostka rosołowa

Przydatne akcesoria

Garnek duży na makaron, garnek mniejszy z przykryciem na sos, duuuża patelnia.

Etapy przyrządzania

1
Rozgrzać oliwę, w tym czasie pokroić drobno cebulę. Smażyć delikatnie, do zeszklenia, w żadnym wypadku nie przypalić! Pod koniec dorzucić posiekany czosnek (ewentualnie możemy się posiłkować czosnkiem granulowanym). Usmażone składniki wrzucić do garnka w którym będziemy dusić sos.
2
Ponownie na patelni (nie ma potrzeby mycia jej, później i tak mieszamy wszystkie smaki ze sobą) rozgrzewamy oliwę (trochę więcej niż w przypadku cebuli) i wrzucamy tam mięso mielone, które podsmażamy na tyle, żeby przestało być surowe. Dobrze jest rozdrobnić je widelcem, żeby nie zostały żadne duże fragmenty. Po podsmażeniu dodajemy je do uprzednio podsmażonej cebuli.
3
Teraz rozpoczyna się etap wymagający cierpliwości, czyli powolne duszenie na małym ogniu tego, co już mamy w garnku. W międzyczasie trzeba przygotować sobie szklankę gorącej wody z rozpuszczoną kostką rosołową i delikatnie tym podlewać zawartość garnka. Minimalny czas duszenia to 20 minut. Pod koniec duszenia można sobie przygotować pomidory siekając je na drobne kawałki (najlepsze są pomidory świeże, daja niepowtarzalny aromat, ale nie zawsze są dostępne ładne sztuki, wtedy mozna ratować się gotowcem z puszki)
4
Teraz jest dobry moment, żeby na drugim gazie nastawić sobie garnek z wodą na makaron - zagotwanie jej trochę potrwa, a za chwilę sos zacznie pachnieć i drażnić kubki smakowe i nie będzie już czasu na czekanie ;) Pamiętaj o dodaniu do makaronu łyżki oleju - nie będzie się kleił przy gotowaniu.
5
Przygotowane wcześniej posiekane pomidory dodajemy do garnka, doprawiamy śmiało oregano, bazylią, rozmarynem - od tego momentu zapach będzie już mocno przyciągał i zauważycie domowników kręcących się coraz bliżej kuchni :) Dusimy minimum 15 minut, do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu (woda musi odparować), po czym dodajemy małą puszkę sosu pomidorowego (nie musi być cała, ale ładnie podkreśli kolor i smak - trzeba próbować).
6
Makaron wrzucamy do wody, za kilka minut będzie gotowy.
7
Jeśli makaron się ugotował, odcedź go, ale nie przelewaj zimną wodą jeśli planujesz posiłek od razu - dzięki temu makaron będzie lepki i sos będzie sie go ładnie trzymał. Wyłóż makaron na talerze formując gniazdka (ja wiem, to nie takie proste), do środka nałóż sos i posym startym parmezanem. Zostaw na pół minuty, żeby ser lekko się rozpuścił i zaczął ciągnąć.

Jak podawać?

Najlepiej z makaronem spaghetti

Uwagi

Dobre spaghetti potrzebuje czasu, więc nie spiesz się przygotowując je. Ser: koniecznie parmezan! To detal, ale narawdę podkreśla smak. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (2)

pycha! :)
Pyszne danie...trochę czasochłonne ale wszyscy byli zachwyceni :) dziekuję :)
autor: alma88 dodany dnia 2008-04-12 13:49:25
rewelacja
Spaghetti - niebo w gebie. nigdy nie jadłam lepszego;)) pozdrawiam
autor: Moonniissiiaa88 dodany dnia 2008-10-14 12:45:08
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher