Likier Malinowy

Aktualna ocena: 0
dodany przez: agusia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Alkohole
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pyszny likier o smaku

Potrzebne składniki

• spirytus - 1 l
• maliny - 3 kg
• cukier - 1 kg
• woda - 500 ml

Etapy przyrządzania

1
Maliny dzielimy na pół. Połowę malin przebieramy, płuczemy na sicie i wsypujemy do gąsiora. Następnie zalewamy owoce spirytusem lekko je ugniatając tak, aby były całkowicie przykryte spirytusem. Gąsiorek pozostawiamy na 24 godziny w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej.
2
Zlewamy spirytus z malin i zalewamy nim pozostałe 1,5 kg opłukanych malin, pozostawiając je na 24 godziny w pokojowej temperaturze. Ponownie zlewamy spirytus z owoców, filtrując go tym razem przez bibułę.
3
Rozpuszczamy cukier w wodzie, całość podgrzewając i mieszając. Gotujemy syrop przez 10 min. Do ciepłego jeszcze syropu wlewamy powoli spirytus cały czas wymieszac. Po ostygnięciu rozlewamy do butelek i pozostawiamy na 6 miesięcy.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: agusia
agusia
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (32)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher