Królik duszony w winie

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Z drobiem
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Prosty przepis na przyrządzenie królika.

Potrzebne składniki

• Królik (udka) - 4 szt.
• Sól, pieprz, majeranek
• Oliwa - 2-3 łyżka(i)
• Wino białe wytrawne - 2 szkl.
• Liście laurowe - 2 szt.
• Ziele angielskie - kilka ziarenek

Etapy przyrządzania

1
Kawałki królika natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Odstawić do lodówki na godzinę lub dwie.
2
Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso, po kilka minut z każdej strony aby nabrał rumianego koloru. Przekładamy królika do naczynia żaroodpornego, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Wszystko zalewamy 1 szklanką wina i dusimy pod przykryciem w piekarniku (170 st. C) ok. godziny. Od czasu do czasu polewamy mięso drugą szklanką wina i powstałym sosem.

Jak podawać?

Z zeimniakami i surówką Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher