Red Velvet Cake

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
120 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Red Velvet kusił od momentu kiedy zobaczyłam go na jednym z blogów. Piękna czerwień w połączeniu z bielą kremu serowego tworzy udany duet. Ciasto idealnie pasuje na Walentynki :)

Potrzebne składniki

• Mąka pszenna - 2,5 szkl.
• Soda - 1 łyżeczka(i)
• Sól - 1 łyżeczka(i)
• Maślanka lub kefir - 1,5 szkl.
• Ocet winny - 1 łyżka(i)
• Olej - 3/4 szkl.
• Jajka - 2 szt.
• Ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka(i)
• Barwnik spożywczy w proszku - 1,5 łyżeczka(i)
• KREM
• Serek śmietankowy naturalny - 500 g
• Ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka(i)
• Cukier puder - 1 szkl.
• Masło (miękkie) - 0,5 kostka(i)

Etapy przyrządzania

1
Do miski przesiać wszystkie składniki suche z wyjątkiem sody. W drugiej misce lekko roztrzepać jajka dodawać kolejno pozostałe płynne składniki pomijając ocet. Powoli wsypywać składniki z pierwszej miski do jajek mieszając widelcem lub mikserem na niskich obrotach, tylko do ładnego połączenia się składników, nie dłużej.
2
Do osobnego naczynia wlewamy ocet i wsypujemy sodę. Zamieszać i wlać miksturę do ciasta.
3
Ciasto rozlać do 2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Ściąć trochę wierzchniej warstwy i pokruszyć. Okruszki wymieszać z łyżką cukru pudru i uprażyć na rozgrzanej patelni (ok.3 min).
4
W misce miksujemy masło do białości, zmniejszając obroty dodajemy serek, cukier puder i wanilię. Powstałym kremem przekładamy ciasto, smarujemy boki i wierzch. Całość obsypujemy uprażonymi okruszkami.

Uwagi

Przepis zaczerpnięty z bloga Chocolatecr.blogspot.com, nieco zmodyfikowany. *** Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową. *** Ciasto jest dość słodkie, zalecam mniejszą ilość cukru;) Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher