|
|||||||||
Kurczak w sosie serowym z gruszkamiKrótki opis potrawyPenne, gruszki, parmezan.Potrzebne składniki Filet z kurczaka - 2 szt. ¦mietanka słodka 12% - 250 ml Serek topiony - 1 szt. Kostka rosołowa drobiowa - 1/2 kostka(i) Curry - 2 łyżka(i) Gruszki - 2 szt. Parmezan - 200 g Sól, pieprz do smaku Kukurydza z puszki - 3 łyżka(i) Masło - 2 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Kurczaka umyć, oczy¶cić i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić kurczaka, doprawić sol± i pieprzem, oprószyć łyżeczk± curry i smażyć kilka minut.
Cało¶ć z patelni przełożyć do innego naczynia.
2
Na t± sam± patelnie dać łyżkę masła. Gruszki umyć, przekroić na pół i wydr±żyć pestki. Pokroić w plasterki grubo¶ci ok. 0,5 cm. Wrzucić na rozgrzane masło, przesmażyć, dodać kukurydzę. Trzymać na ogniu ok. 3 min.
3
Nastawiamy wodę na makaron, a gdy zacznie wrzeć solimy i wrzucamy odpowiedni± porcję makaronu. Z podanych proporcji wychodzi sos na 4-6 porcji.
4
W rondelku podgrzewamy słodk± ¶mietanę z kostk± rosołow±. Dodajemy serek topiony. Sos mieszamy do rozpuszczenia sera. Pod koniec wsypujemy połowę porcji parmezanu, resztę curry. Kiedy sos się zagotuje dodajemy kurczaka i gruszki z kukurydz±. W razie potrzeby doprawiamy do smaku sol± i pieprzem.
5
Ugotowany makaron mieszamy z sosem, wykładamy na talerze, i obficie posypujemy parmezanem. Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |