|
|||||||||
Antrykot po mieszczańskuKrótki opis potrawyAntrykot to mieso z tuszy wolowej lub cielecej. Również kotlet z rozbitego mięsaPotrzebne składniki wołowina(rozbratel czyli antrykot) - 1 kg masło - 3 dag oliwa - 2 łyżka(i) mocny rosół - 1/2 szkl. duże cebule - 2 szt. marchewki - 2 szt. listek laurowy - 1 szt. tymianek - 1 łyżeczka(i) natka pietruszki - 1 łyżka(i) goĽdziki - 2 szt. sól, pieprz - do smaku Przydatne akcesorianóż, rondelEtapy przyrządzania1
Z opłukanego mięsa usun±ć ko¶ć grzbietow±, pozostawiaj±c ko¶ci żebrowe, których końce należy odsłonić, mięso zesznurować, aby sie nie zdeformowało, nasolić i posypać pieprzem. Włożyć do rondla na rozgrzan± oliwę, obrumienić z obu stron, podlać bulionem zmieszanym z tak± sam± ilo¶ci± wody, dodać obrane w plastry cebule obrane i pokrajane na kr±żki marchewki, li¶ć laurowy i goĽdziki, dusić pod przykryciem na malym ogniu, podlewaj±c mięso od czasu do czasu wytwarzaj±cym sie płynem. Gdy mięso będzie miękkie, wyj±ć i poodcinać je od ko¶ci, aby żeberka trzymaly sie tylko przy grzbiecie. Następnie pokrajać na uko¶ne cieńkie platy, ulożyć na wygrzanym półmisku, aby tworzyły calo¶ć. Do sosu dodać maslo, zagotować i polać mięso.
Jak podawać?Pokrajane w uko¶ne cieńkie płaty ułożone na wygrzanym półmisku, aby tworzyły cało¶ć. Sosem polać mięso. Podawać z frytkami.UwagiPrzepis z kartki kalendarza z lat 80 Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |