Ciasto z czereśniami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pyszne, puszyste ciasto z czereśniami.

Potrzebne składniki

• Czereśnie - 30-40 dag
• Jajka - 6 szt.
• Oliwa - 6 łyżka(i)
• Mąka pszenna - 1,5 szkl.
• Cukier - 1 szkl.
• Sól - szczypta
• Skórka otarta z cytryny
• Kokos - 1

Etapy przyrządzania

1
Czereśnie umyć, wydrylować i pozostawić na sitku.
2
Mikserem ubić jajka z cukrem na puszystą, kremową masę. Powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia mieszając widelcem. Dodać skórkę z cytryny i sól. Na koniec wlewamy oliwę i delikatnie mieszamy aż składniki połączą się. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Do przygotowanej wcześniej formy (wyłożonej papierem lub wysypanej bułką tartą) 24x28 wlewamy ciasto, wierzch obsypujemy kokosem i układamy czereśnie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. godziny.

Jak podawać?

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Uwagi

Ilość cukru można zmniejszyć w zależności od tego czy ktoś lubi słodkie, czy bardzo słodkie ciasta;) Niestety czereśnie podczas pieczenia tracą swój piękny kolor. Przepis p. Ewy Wachowicz Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher