|
|||||||||
Łoso¶ w sosie ¶mietanowo - pietruszkowymKrótki opis potrawyBardzo szybkie i łatwe w wykonaniu danie. Łoso¶ w k±pieli ¶mietanowej z zielon± natk± pietruszki i przepysznym makaronem.Potrzebne składniki filet z łososia - 50 dag dwa (małe) kubeczki ¶mietany masło - 1,5 łyżka(i) czosnek - 2 natka pietruszki (wg uznania, im więcej tym lepiej) pieprz, sól Przydatne akcesoriadeska do krojenia, patelnia, łyżkaEtapy przyrządzania1
Porcję łososia oczyszczamy, pozbywamy się skórki. Aby było łatwiej rybę możemy wcze¶niej lekko podpiec w piekarniku (funkcja grill). Następnie kroimy w kostkę lub bliżej nieokre¶lone kształty, byle nie za drobne. Czosnek wyciskamy przez praskę, ostatecznie bardzo drobno siekamy i wrzucamy na masełko na 2 minuty max.
Dodajemy łososia i je¶li wcze¶niej nie był podpiekany w piekarniku, czekamy aż nabierze wła¶ciwego pomarańczowo-różowego koloru. Je¶li był, smażymy rybkę przez ok. 3 minuty.
Czas na ¶mietanę (byłoby dobrze gdyby miała temperaturę zbliżon± do pokojowej). Delikatnie wlewamy na patelnię, nie zapominaj±c o mieszaniu. Doprawiamy pieprzem i/ lub sol±. Pod sam koniec wrzucamy drobno pokrojon± natkę pietruszki.
Danie podaje się z makaronem wst±żkami domowej roboty ewentualnie zakupionymi w sklepie.
Smacznego
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |