Pier¶ kurczaka z pieczarkami w słodko-kwa¶nym sosie

Aktualna ocena: 0
dodany przez: avril
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Z drobiem
• Z grzybami
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Danie z nutk± orientu. Doskonale komponuje się z makaronem.

Potrzebne składniki

• 2 filety z piersi kurczaka
• 10 dag pieczarek
• łyżka oleju
• łyżka soku z cytryny
• sos:
• łyżka br±zowego cukru
• łyżka bulionu z kurczaka
• łyżka m±ki kukurydzianej
• 2 łyżki soku pomarańczowego
• łyżka sosu chili lub pikantnego ketchupu
• 2 łyżki octu ryżowego lub winnego

Etapy przyrządzania

1
Filety dokładnie umyć, osuszyć papierowym recznikiem i pokroić w plastry mniej więcej o grubo¶ci 1 cm.Każdy kawałek opruszyć sol± i pieprzem, oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 30 minut lub dłużej.
2
Zabieramy sie za pieczarki. Myjemy osuszamy i kroimy na połówki.W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę, Przygotowane wcze¶niej kawałki kurczaka wrzucamy i smażymy, wraz z pieczarkami. Smazyć do momentu az kurczak bedzie w ¶rodku biały.
3
Czas na przygotowanie sosu. Wszystkie składniki oprócz m±ki wrzucamy do garnka i mieszamy aż wszystko zacznie wrzeć. Z m±ki i wody robimy gładk± ,rzadk± masę i zagęszczamy sos. Oczywi¶cie cało¶ć nalezy doprowadzic do wrzenia, wtedy możemy zdj±ć sos z ognia. Na samym końcu doprawiamy sos cukrem i octem. Tak przygotowanym sosem polewamy kurczaka.

Jak podawać?

Z makaronem (wst±żki, pióra) Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)