Placek z kwa¶n± ¶mietan± i bakaliami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Kotek_kłopotek
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Smaczne ciasto do popołudniowej kawy.

Potrzebne składniki

• M±ka - 2 szkl.
• Jajka - 3 szt.
• Cukier - 1 szkl.
• ¦mietana kwa¶na - 1 szkl.
• Proszek do pieczenia - 2 łyżeczka(i)
• Masło - 1 łyżka(i)
• Bakalie - 1 szkl.

Przydatne akcesoria

Naczynie do ubijania, mikser, łopatka lub łyżka, blacha do pieczenia

Etapy przyrządzania

1
Do naczynia wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ucieramy do 10 minut na wysokich obrotach. Dodajemy łyżkę masła i ¶mietanę, wci±ż ubijaj±c mikserem. Przesian± wcze¶niej m±kę z proszkiem do pieczenia wolno wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszaj±c łopatk±. Na końcu dodajemy ulubione bakalie, które można wcze¶niej obtoczyć w m±ce dzięki czemu zmniejszymy ryzyko opadania bakalii w cie¶cie. Gotowe ciasto wylewamy na blachę ¶redniej wielko¶ci wyłożon± papierem do pieczenia. Pieczemy do 40 min. w 280 stopniach.

Jak podawać?

Wierzch ciasta możemy polać roztopion± czekolad±, lub posypać cukrem pudrem. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)