|
|||||||||
Placek z kwa¶n± ¶mietan± i bakaliamiKrótki opis potrawySmaczne ciasto do popołudniowej kawy.Potrzebne składniki M±ka - 2 szkl. Jajka - 3 szt. Cukier - 1 szkl. ¦mietana kwa¶na - 1 szkl. Proszek do pieczenia - 2 łyżeczka(i) Masło - 1 łyżka(i) Bakalie - 1 szkl. Przydatne akcesoriaNaczynie do ubijania, mikser, łopatka lub łyżka, blacha do pieczeniaEtapy przyrządzania1
Do naczynia wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ucieramy do 10 minut na wysokich obrotach. Dodajemy łyżkę masła i ¶mietanę, wci±ż ubijaj±c mikserem. Przesian± wcze¶niej m±kę z proszkiem do pieczenia wolno wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszaj±c łopatk±. Na końcu dodajemy ulubione bakalie, które można wcze¶niej obtoczyć w m±ce dzięki czemu zmniejszymy ryzyko opadania bakalii w cie¶cie.
Gotowe ciasto wylewamy na blachę ¶redniej wielko¶ci wyłożon± papierem do pieczenia.
Pieczemy do 40 min. w 280 stopniach.
Jak podawać?Wierzch ciasta możemy polać roztopion± czekolad±, lub posypać cukrem pudrem. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |