Soczewica po francusku

Aktualna ocena: 0
dodany przez: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Francja
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pyszna soczewica

Potrzebne składniki

• 25 gad soczewicy
• 1 cebula
• 1 listek laurowy
• 1 marchewka
• 1/2 łyżki suszonego tymianku
• 10 dag wędzonego boczku
• 3 dag masła
• 2 łyzki mąki
• 1/8 rosołu 1 łyzka ostrej musztardy
• 1 ząbek czosnku
• sól i biały pieprz
• 1 pęczek natki pietruszki

Etapy przyrządzania

1
Soczewice opłuczemy na sicie, zalac wodą i odstawic do następnego dnia do namoczenia. Cebulę przepołowic , marchewkę obiramy, dodajemy do osączonej soczewicy i zalewamy 3 szkl. wody.Dodajemy tymianek i liść laurowy. Gotujemy 45min. Boczek drobno pokroimy, podsmażymy na maśle, wsypujemy mąke, zamieszamy, rozprowadzimy zimnym rosołem i dodajemy do soczewicy. Gotujemy 5 min, doprawiamy do smaku sola, pieprzem, musztardą i przeciśnietym przez praskę czosnkiem. Przed pod podaniem wyjąć marchew, cebulę i listek laurowy. Posypac posiekaną natka pietruszkli.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher