Babka drożdżowa

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Aneczka
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

pyszna

Potrzebne składniki

• mąka - 50 dag
• żółtka - 6 szt.
• cukier - 10-15 dag
• laska wanili - 1 szt.
• drożdże - 5 dag
• masło - 15 dag
• rodzynki - 10 dag
• sól - szczypta(y)

Etapy przyrządzania

1
Mąkę przesiać. Masło stopić. Cukier zemleć lub utłuc z wanilią. Rodzynki przebrać, umyć, osuszyć. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, rozprowadzić mlekiem, wymieszać z kilkoma łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem do białości. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, ubite jajka t tyle mleka, aby powstało gęste ciasto. Dodać odrobinę soli, ciasto dokładnie wyrobić łyżką, dodać letnie stopione masło, wyrabiać do chwili, aż zacznie ciasto odstawać od łyżki, wymieszać z rodzynkami. Formę posmarować masłem, napełnić ciastem do połowy wysokości i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, upiec w temperaturze około 150C. Upieczoną babkę pozostawić w formie do ostygnięcia.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher