Pieróg kapyściany

Aktualna ocena: 0
dodany przez: mariwanna
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Rosja
• Wegetariańskie
• Wigilia
Czas przygotowania:
2 godziny
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Jedna w wigilijnych potraw kuchni rosyjskiej.

Potrzebne składniki

• mąka - 1-1,2 kg
• mleko - 350 ml
• olej kukurydziany - 150 ml
• śmietana 12% - 3 łyżka(i)
• cukier - 50 g
• sól - 1 łyżeczka(i)
• drożdże - 50 g
• jaja - 2 szt.
• kapusta - 1,5 kg
• jaja ugotowane na twardo - 4-5 szt.
• cebula - 1 szt.
• masło - 150 g
• sól, cukier do smaku

Etapy przyrządzania

1
1. Zrobić ciasto drożdżowe: mleko lekko podgrzać, drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, mąki i ¾ szklanki mleka; odstawić do wyrośnięcia. Jajo, śmietanę, pozostały cukier i sól wymieszać, wlać urośnięty rozczyn drożdżowy, dodać mąkę, wyrobić ciasto, dolewając olej i podsypując mąkę (nie powinno kleić się do rąk). 2. Ciasto wyłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Kapustę poszatkować (można za pomocą robota kuchennego), posolić, włożyć do garnka, ugniatać aż puści sok. 4. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na odrobinie masła, dodać kapustę z sokiem, dusić do miękkości pod przykryciem, stopniowo dodając pozostałe masło i cukier. 5. Jaja (ugotowane na twardo) pokroić, dodać do ostudzonej kapusty. 6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 nierówne części, każdą rozwałkować na płat o grubości ok. 1 cm. 7. Mniejszą część wyłożyć na wysmarowaną oliwą blachę, na ciasto wyłożyć farsz. Większym kawałkiem ciasta przykryć farsz, brzegi zawinąć pod mniejszy płat ciasta. Pozostawić na ok. 20 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosło. 8. Posmarować rozmąconym jajkiem, nakłuć widelcem w kilku miejscach. 9. Wstawić do ciepłego piekarnika, piec ok. 50min. przy 1800C.

Jak podawać?

Podawać na stół w całości, potem kroić na kawałki. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher