Rożki waniliowe

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Michał Skawiński
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Rożki

Potrzebne składniki

• mąka - 20 dag
• migdały zmielone - 10 dag
• masło - 15 dag
• cukier - 10 dag
• żółtka - 2 szt.
• laska wanilii
• cukier puder - 5 dag
• cukier waniliowy - 1 op.

Etapy przyrządzania

1
Masło utrzeć na puszystą masę z dodatkiem cukru.
2
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, miąższ dodać do uartego masła razem z żółtkami i zmiksować na jednorodną masę, wsypać mąkę, zmielone migdały i wymieszać na jednorodne ciasto
3
Z ciasta uformowac trzy wałki o średnicy ok 2 cm, zawinąć w folię i chłodzić przez godzinę w lodówce
4
Wałeczki z ciasta pokroić w plasteki o grubości ok 1,5 cm, zrolować w małe rożki, ułożyć na natłuszczonej blasze i piec ok 15 min w temp 180 C
5
Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym, jeszcze gorące upieczone rożki obtoczyć w tej miesznce i odstawić do ostudzenia.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Michał Ska
Michał Ska
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (192)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher