|
|||||||||
Półgęski litewskieKrótki opis potrawyciekawe wschodnie daniePotrzebne składniki piersi gęsie z ko¶ci± z 3 sztuk gęsi 80 g soli 1 łyżeczka saletry 1 łyżeczka mielonej kolendry 8 ziaren ziela angielskiego 3 goĽdziki 2 li¶cie laurowe pół łyżeczki mielonego pieprzu Etapy przyrządzania1
Robimy mieszankę z saletry, soli, mielonej kolendry, pieprzu i zmielonego ziela angielskiego. Nacieramy piersi z gęsi mieszank± (wykorzystujemy jej około 2/3), a następnie układamy je w kamionkowym naczyniu, posypujemy reszt± mieszanki i dodajemy li¶cie laurowe. Piersi nakrywamy talerzykiem, obci±żamy i odstawiamy naczynie w chłodne miejsce na 14-16 dni. Co 24 godziny piersi przekładamy. Gdy mięso będzie zapeklowane przywi±zujemy do każdej piersi pętelkę ze sznurka i wieszamy w przewiewnym miejscu na 6 -12 godzin. Potem wędzimy w zimnym dymie przez 7 dni. Tak przygotowane piersi z gęsi możemy przechowywać przez kilka miesięcy.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |