SOCZYSTE GOŁĄBKI

Aktualna ocena: 0
dodany przez: mariwanna
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Czas przygotowania:
2 godziny
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pomysł na gołąbki trochę inaczej

Potrzebne składniki

• Kapusta włoska (średnia) - 1 szt.
• Mięso mielone wieprzowo-wołowe lub z łopatki - 0,5 kg
• Śmietanka - 2 łyżka(i)
• oliwa - 2 łyżka(i)
• mąka - 1 łyżka(i)
• jaja - 2 szt.
• sól, pieprz ziołowy, majeranek, papryka słodka
• posiekany koperek - 3 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Z kapusty wykroić głąb. Kapustę obgotować, zdejmując kolejno liście – potrzebne są 12 większych liści. Pozostałą część kapusty gotować ok. 10 minut, żeby liście były miękkie. Ostudzić. Drobno posiekać za pomocą malaksera lub zmielić na maszynce do mięsa. Wycisnąć nadmiar soku. Kapustę wymieszać z mięsem, jajami, doprawić solą, pieprzem ziołowym, szczyptą gałki muszkatołowej i odrobiną majeranku. Farsz wykładać kolejno na liściach kapusty i zwijać gołąbki. Sos: mąkę sprażyć na patelni, ciągle mieszając, wlać śmietankę, ok. 800 ml zimnej wody, wymieszać, żeby nie było grudek, posolić, dodać łyżeczkę papryki. Gołąbki wyłożyć do garnka lub naczynia do zapiekania, wlać sos, włożyć kilka listków laurowych, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać w temp. 180 st. przez 1 godzinę. Przed podaniem posypać koperkiem.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher