Kurczak z czosnkiem i rozmarynem

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ewa1257
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Z drobiem
Czas przygotowania:
90 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Koszt:
16 PLN
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Aromatyczny kurczak mocno czosnkowy.

Potrzebne składniki

• średni kurczak - 1 szt.
• świeży rozmaryn - kilka gałązek
• sok z połówki cytryny
• masło - ok 1/2 kostka(i)
• rozmaryn suszony - 1 łyżka(i)
• czosnek - 2 główki
• olej - 3 łyżka(i)
• cebula - 1 szt.

Etapy przyrządzania

1
Kurczaka dobrze umyć i osuszyć , natrzeć na zewnątrz i wewnątrz sokiem z cytryny , solą ,suszonym rozmarynem i drobno posiekanym czosnkiem (3-4 ząbki). Na łyżce oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i połowę czosnku. za pomocą pędzelka posmarować kurczaka podsmażonymi warzywami. Ułożyć w brytfannie i posypać wiórkami masła. Obok ułożyć pozostałe ząbki czosnku. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny, często podlewając powstałym sosem.

Jak podawać?

Po upieczeniu kurczaka przekładamy na półmisek, obkładamy gałązkami świeżego rozmarynu i upieczonym czosnkiem. Podajemy z ziemniakami i sałatą (np. coleslaw) Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher