Kurczak z nadzieniem orzechowym

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Kurczak z nadzieniem orzechowym

Potrzebne składniki

• 1 kurczak (1,5 kg), sól, sok z polowy cytryny
• 1 łyżeczka mielonego jałowca i gałki muszkatołowej;
• na farsz: 2 jajka, 15 dag masła (ewentualnie roślinnego)
• 5 dag zmielonych orzechów, 2 czubate łyżki tartej bułki,
• trochę startej gałki muszkatołowej
• sól, 10 dag masła do pieczenia,
• 1 łyżka oliwy lub oleju słonecznikowego

Etapy przyrządzania

1
Sprawionego kurczaka wypłukać (mrożonego całkowicie rozmrozić), odciąć u samej nasady szyjkę, pozostawiając skórę, posolić, skropić sokiem z cytryny, natrzeć jałowcem z gałką i odstawić. Zapalić piekarnik, nagrzewając do 220°C, czyli trochę więcej niż średnio. Przyrządzić farsz: w makutrze ucierać masło, dodając po jednym żółtku (białka składać na miskę) i jeśli mamy posiekaną wątróbkę. Następnie ubić sztywną pianę z białek, dodać ją razem z tartą bułką i orzechami do masy, posolić i przyprawić do smaku startą gałką. Dokładnie, ale lekko wymieszać. Nałożyć nadzienie do środka tuszki kurczaka, zaszyć, nóżki związać. Ułożyć w brytfannie lub na blaszce, podkładając masło, posmarować z wierzchu oliwą, wstawić do piekarnika i piec nie otwierając drzwiczek przez 15 min. Następnie podlać trochę wody, polać mięso tłuszczem i piec dalsze 45 min. polewając co 10 min. wytworzonym sosem.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher