Kaczka z wiśniami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Kaczka z wiśniami

Potrzebne składniki

• duża kaczka, stoik kompotu wiśniowego,
• szklanka czerwonego wina,
• szczypta pieprzu, majeranku i tymianku, ząbek czosnku
• sól, łyżka masła, łyżeczka mąki
• kawałek świeżej skórki pomarańczowej lub utartej suszonej,
• pól szklanki rosołu, trochę oliwy.

Etapy przyrządzania

1
Sprawioną kaczkę umyć, włożyć na chwileczkę do wrzątku, a zaraz potem do zimnej wody. Osuszyć ściereczką, natrzeć ziołami, pieprzem, solą i skórką pomarańczową, posmarować oliwą za pomocą pędzelka, podlać niewielką ilością rosołu i wstawić do piekarnika. Piec ok. 1 godz. 20 min. podlewając sosem, który się wytworzy. Przed końcem pieczenia posmarować tuszkę masłem, aby skórka była rumiana. Owoce wiśni odsączyć z kompotu, zalewę wymieszać z częścią sosu od pieczenia i zagęścić na ogniu (odparować), dodając mąkę wymieszaną z małą ilością sosu. Dodać wino i kawałek masła. Kaczkę po upieczeniu obłożyć wiśniami i polać gorącym sosem. Podawać z frytkami.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher