Indyk po parysku

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Indyk po parysku

Potrzebne składniki

• 1 młody indyk, 10 dkg cebuli
• 25 dkg grzybów świeżych (prawdziwki),
• tłuszcz, 20 dkg cielęciny bez kości, 2 żółtka, 5 dkg sera żółtego
• natka pietruszki, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

Etapy przyrządzania

1
Sprawionego indyka umyć, z nóg wyjąć ścięgna nacinając skórę koło stawu kolanowego. Piersi indyka przycisnąć silnie ręką, aby uległy spłaszczeniu. Następnie odciąć skrzydła, szyję, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godz. Cebulę i grzyby oczyścić, drobno pokrajać, Cebule podsmażyć, dodać grzyby, dusić do miękkości, często mieszając. Następnie wystudzić, połączyć ze zmieloną cielęciną, żółtkami, startym serem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Przygotowane nadzienie nałożyć pod skórę cienką warstwą wokoło podgardla, a także napełnić samo podgardle, zaszyć, związać nogi, polać tłuszczem, zrumienić i piec polewając wodą, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjąć, ułożyć na deseczce, lekko przestudzić, odciąć uda, każde pokrajać w poprzek na kawałki, ułożyć na półmisku, polać doprawionym sosem. Podawać z frytkami, sałatką z pomidorów i kompotem.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher