Drobiowe zawijasy w kapuście

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Drobiowe zawijasy w kapuście

Potrzebne składniki

• 1 kurczak (ok. 1 kg), 8-10 jak najcieńszych plasterków wędzonego boczku,
• sól, pieprz, odrobina tłuczonego jałowca,
• 4-6 ząbków czosnku (w sezonie 1-2 strąki świeżej papryki
• główka kapusty (ok. 1 kg), 1 pełna łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru, 2-3 winne jabłka lub soku z cytryny, albo kwasek,
• 1 łyżka mąki, 2-3 cebule, 1 łyżeczka oliwy lub oleju słonecznikowego.

Etapy przyrządzania

1
Kapustę poszatkować, posolić, pozostawić na misce przez 10 min. W tym czasie pokrajać w krążki cebule, włożyć na mocno rozgrzany w rondlu tłuszcz, podsmażyć. Dodać kapustę i przyprawy (prócz jabłek czy cytryny) i dusić 15 min. bez przykrycia, następnie przykryć i dusić dalej przez 30min. Kurczaka starannie umyć (mrożonego całkowicie rozmrozić), podzielić na 8-10 części, wyjmując wszystkie grubsze kości. Do każdej porcji dołączyć 1/2 ząbka czosnku, paseczek papryki, suto posypać przyprawami, owinąć paskiem boczku, spiąć drewnianą wykałaczką lub specjalnym spinaczem. Włożyć na patelnię i mocno ze wszystkich stron obsmażyć. Dodać do kapusty, przyprawiając ją jabłkami lub innym kwasem i dusić jeszcze ok. 30 min. (do miękkości). Podprawić kapustę mąką zrumienioną na suchej patelni, nie dodawać tłuszczu, by nie zwiększać kaloryczności potrawy.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher