Ciastka francuskie

Aktualna ocena: 0
dodany przez: innanizja
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
• Desery
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

pyszne ciasteczka z truskawkami ;)

Potrzebne składniki

• mleko - 450 ml
• cukier - 6 dag
• budyń waniliowy - 1 op.
• żółtka - 3 szt.
• mrożone ciasto francuskie - 1 op.
• śmiatana kremówka - 3 łyżka(i)
• truskawki - 25 dag
• cukier puder - 3 dag
• mąka do posypania blatu

Etapy przyrządzania

1
Budyń wymieszać z 3 łyżkami mleka i cukrem. Pozostałe mleko zagodować. Dodać 1 żółtko, ponownie zagotować, przykryć.
2
Płaty ciasta rozmrozić na posypanym mąką blacie, rozwałkować na prostokąty 24x12 cm, każdy przekroić na pół (na kwadraty 12x12 cm). Śmietanę wymieszać z pozostałymi żółtkami, posmarować płaty ciasta. Brzegi zawinąć do środka, również posmarować śmietaną z żółtkami.
3
Środki ciastek wypełnić wystudzonym budyniem. Piec 20 min w temp. 200*C. Wyjąć z pieca, wystudzić. Gotowe ciastka obłożyć pokrojonymi truskawkami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Jak podawać?

Obłożone truskawkami i posypane cukrem pudrem Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher