Comber Sarni

Aktualna ocena: 0
dodany przez: russet
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Czyli po prostu ciasto czekoladowe z orzechami :)

Potrzebne składniki

• masło - 1/4 kg
• jajka - 6 szt.
• cukier puder - 1 szkl.
• czekolada w proszku - 1/2 szkl.
• mąka ziemniaczana - 5 łyżeczka(i)
• mąka pszenna - 1 szkl.
• proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczka(i)
• orzechy włoskie - 1/2 szkl.
• migdały - 1/2 szkl.
• LUKIER: cukier puder - 1/2 szkl.
• kakao - 5 łyżeczka(i)
• koniak - 1 łyżka(i)
• olejek rumowy - 1 kropla
• woda - 2 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Masło z cukrem dobrze ucierać, dodając stopniowo zółtka, aż do uzyskania puszystej masy. Ubić białka na sztywną pianę. Do przesianej mąki pszennej dodać czekoladę w proszku, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz orzechy i migdały drobno posiekane. Masę połączyć delikatnie z pianą dodając mąkę z dodatkami. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temp. ok. 140-160'C przez ok 40-50min. Ochłodzić w formie 10-15min, posmarować lukrem. Lukier: cukier puder z dodatkami zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher