Piernik Świąteczny

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Ania K.
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
• Wigilia
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Wychodzi zawsze.

Potrzebne składniki

• jajka - 2 szt.
• cukier - szklanka
• masło lub margaryna - 1/2 op.
• miod - 1/2 szklanki
• kakao - 1,5 łyżka(i)
• mąka - 1/2 kg
• przyprawa do piernikow - 1,5 łyżka(i)
• soda oczyszczona - 1,5 łyżeczka(i)
• kwaśna śmietana - 1/2 szklanki
• bakalie
• polewa kakaowa
• kokos

Etapy przyrządzania

1
- Jajka utrzeć z cukrem i masłem. - Dodać miod i kakao. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernikowi sodą. Dosypywać do utartej masy. Na końcu dodać kwaśną śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać. Dodać bakalie. - Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką formy keksowej o wymiarach 11 na 40 cm. - Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza. - Po ostudzeniu polać polewą kakaową i posypać kokosem
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher