Kurczak w białym winie

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Bajor1989
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Czas przygotowania:
80 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

mięso z gęstym sosem przypomni nam kuchnie francuską :)

Potrzebne składniki

• 1 sprawiony kurczak
• Małe czerwone cebulki - 25 dag
• Małe białe cebulki - 25 dag
• Pęczki dymki - 2 szt.
• Białe wytrawne wino - 1 szkl.
• Rosół - 1 szkl.
• Wędzony boczek - 5 dag
• Listki laurowe - 2 szt.
• Olej - 2 łyżka(i)
• Mąka ziemniaczana - 2-3 łyżeczka(i)
• Sól, pieprz

Etapy przyrządzania

1
Tuszkę umyć, osuszyć. Podzielić na 8 porcji, każda natrzeć dokładnie solą oraz pieprzem. Obrać białe i czerwone cebulki, większe pokroić na ćwiartki, mniejsze na połówki. Dymkę oczyścić, opłukać, pokroić na małe kawałki. W brytfannie rozgrzać mocno olej, podsmażyć na nim boczek i kawałki kurczaka. Wrzucić cebulki i dymkę, poddusić razem z mięsem. Wlać rosół oraz białe wino, wrzucić listki laurowe. Kurczaka dusić na małym ogniu jeszcze 40 minut. Z brytfanny wyjąć porcje kurczaka, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobiną zimnej wody, zagęścić z warzywami. Krótko zagotować, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka wraz z sosem z warzyw przełożyć na półmisek i posypać pieprzem.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Bajor1989
Bajor1989
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (40)
Skype 6454170
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher